Winterbanden

Waarom winterbanden?

Wanneer het weer kouder wordt dan 7°C (graden Celcius), raden wij je aan om over te gaan op winterbanden. Dit is vaak van november tot en met maart, oftewel zodra de "R" in de maand is. Winterbanden zijn bij koudere weercondities een stuk veiliger. Dit komt doordat de samenstelling van het rubber en profiel van winterbanden voor een verbeterde grip en wegligging zorgt, met name bij koude en gladde omstandigheden. Winterbanden hebben meer grip en trekkracht bij temperaturen onder de 7°C door speciaal rubbermengsel dat niet verhardt bij lage temperaturen. De fijne lamellen in het profiel zorgen voor een betere afvoer van water of natte sneeuw. De remweg wordt hierdoor korter en de wegligging verbetert. Er is dus ook minder kans op aquaplaning (verschijnsel waarbij een dunne waterfilm ontstaat tussen de band van een rijdend voertuig en het wegdek, waardoor dit voertuig tijdelijk onbestuurbaar wordt). Bij sneeuw vervormt het profiel bij het rollen van de band en de lamellen worden “grijpers” die zich in de sneeuw “vasthappen”. Moderne winterbanden zijn net zo geluidloos en comfortabel als zomerbanden en slijten niet sneller, terwijl je met winterbanden een aanzienlijk kleiner risico hebt op schade aan je voertuig dan met zomerbanden in koude en gladde condities.

Extra kosten voor winterbanden zijn verwaarloosbaar. De aanschafprijs is vaak gelijk aan die van zomerbanden en je zomerbanden slijten immers niet! Winterbanden zijn gemaakt om om te gaan met gladde omstandigheden. Een beijzelde weg is 2 keer zo glad als een besneeuwde weg; 4 keer zo glad als een natte weg of een weg met een laagje gesmolten sneeuw; en 8 keer zo glad als een droge weg! Met winterbanden heb je beduidend meer grip en minder slip dan met zomerbanden.

Winterbanden verplicht?

In diverse Europese landen is het gebruik van winterbanden verplicht gedurende de wintermaanden. Bij sommige landen zijn winterbanden verplicht in een bepaalde periode, zoals in Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. In andere landen zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zoals Duitsland, Luxemburg en Kroatië. In weer andere landen zijn winterbanden verplicht wanneer het wordt aangeduid met een bord, dit zijn landen zoals Frankrijk, Tsjechië en Zwitserland.

Welke winterband is geschikt voor jouw auto?

Op de meeste winterbanden vind je de letters ‘M’ en ‘S’, die staan voor ‘modder’ en ‘sneeuw’. Maar omdat bandenfabrikanten deze letters naar eigen inzicht mogen plaatsen, is het niet zeker dat alle M+S banden tellen als winterbanden. Banden met het ‘sneeuwvlokjessymbool’ bieden meer zekerheid omdat ze onafhankelijke rem- en tractietesten hebben ondergaan.

Naast de symbolen moet je letten op het profiel. Per land is het verschillend hoeveel millimeter profiel je band moet hebben, maar met 4 millimeter zit je in ieder geval goed. De juiste banden kies je aan de hand van je auto. Hoe harder een auto kan rijden, des te hoger het type band is dat je moet nemen. Je kunt kiezen tussen de types J t/m Z.

Weet je niet zeker wat je voor winterbanden jouw auto nodig heeft? Neem gerust contact met ons op, wij adviseren je graag! BandenBron Bakkeveen heeft vele merken, nieuwe en gebruikte winterbanden, in elke gewenste maat, tegen zeer scherpe prijzen. Graag helpen wij jou om de juiste keuze te maken. Uiteraard monteren en balanceren wij de banden ook voor jou. Tevens verzorgen wij de opslag voor uw zomerbanden zodat je daar geen omkijken naar hebt. De banden worden netjes gelabeld en op locatie in de stelling geplaatst.

Prijzen

Actuele prijzen van winterbanden kun je bekijken in ons assortiment. Hieronder zijn de prijzen voor balanceren etc. vermeld.

bandenwissel incl. balanceren staal €12,50 per band
bandenwissel incl. balanceren lichtmetaal €15,00 per band
Vanaf 18 inch en run on flat banden €17,50 per band
wielwissel (velg + band compleet) €25,- per 4 wielen
opslag €15,00 per halfjaar

Voor prijzen van banden kunt u bellen of mailen: 0622550275 of info@bandenbronbakkeveen.nl
BandenBron Bakkeveen is de gehele week op afspraak geopend. Ook `s avonds is mogelijk.